Vissza a főoldalra

Kékesi Márton junior-I kategóriagyőztes az ifjúsági világbajnokságon

Dátum
2012.03.13. | Írta: Kovács Barna, Kutas Dávid | Szerkesztette: Kutas Dávid

Kékesi Márton 2012.03.09-én sporttörténelmet írt, ő az első magyar állampolgár aki férfi alpesi sí világbajnokságon aranyérmet szerezett. Egyelőre még nem az igazi VB abszolút versenyében. Ott talán három év múlva... Hab a tortán, hogy az aranyérem mellett egy ezüstérmet is szerezett lesiklás versenyszámban.



A Roccarason (Olaszország) megrendezett ifjúsági világbajnokság első napján nem kis meglepetésre ezüstérmet szerzett saját korosztályában, lesiklás versenyszámban. Már ez is egy hatalmas eredmény volt, több mint amire bárki is gondolt. Azonban, a jobb eredményeket két fő számától a szlalomtól és az óriásműlesiklástól várta tőle mindenki, és persze a Super G sem lett volna elhanyagolandó a sok bánkúti edzés miatt... Ez sajnos nem így történt, mivel óriásműlesiklásban és Super G-ben is leoldott Marci síje, emiatt képtelen volt teljesíteni a versenyeket. Így a szlalom verseny előtt hatalmas lelki teherrel küzdött, de képes volt az elmúlt napok eseményeit félretenni és minden erejét beleadva jól teljesíteni az utolsó versenyen...

A szlalom verseny pedig végre kiválóan sikerült, Marcinak sikerült győzedelmeskednie saját korcsoportjában, abszolutban pedig a 38. helyet szerezte meg. Ezzel elnyerte Magyarország első ifjúsági alpes sí aranyérmét. Így újra bizonyítva, hogy a hazai edzéskörülmények, az elszántság, a kitartás, és a munkába fektetett bizalom egyszer meghozza régen várt gyümölcsét.

Kovács Barna, a Magyar Síszövetség szövetségi kapitányának levele:

"Ez arany, ami fénylik!

A magyar alpesi sísportnak most már van világbajnoki aranyérmes férfi versenyzője. Egyelőre még nem az igazi VB abszolút versenyében. Ott talán három év múlva:-)...

Kékesi Marci Roccarason, az Ifjúsági Alpesi Sí Világbajnokság záró futamában a junior I-es korosztályban aranyérmet nyert. Negyvenkét (42) nemzet, szánegyvenhárom (143) atlétája várta a rajtot a műleskiló pálya 60 kapuval megtűzött első futamában ma reggel 8 órakor az Abruzzókban.

A pálya 190 méteres szintkülönbségéről már a hölgyek versenyét ismertetve szóltunk. Meredek, nagyon meredek és még meredekebb szakaszok után, a vége előtt kissé enyhülve fut be a célba a pálya, rendívül nehéz feladat elé állítva a résztvevőket.

Elképzelhető, hogy a 110-es Bujtás Csabit és a 120-assal rajtoló Kékesi Marcit mennyire "elhasznált" talaj fogadta. Bujtás Csabinak nem sikerült leküzdenie a távot, a pálya közepén kiesett a versenyből.

Kékesi Marci harcosan ment neki a meredélynek, összefogottan, különösebb kockáztatás nélkül sikerrel küzdötte le a 60 kaput. A futamot követően rövid SMS üzenet érkezett a telefonomra:

"fél mp-re vagyok h megnyerjem a junior 1-et. Az első biztosnsági volt. A 2.-ban akkor megküldöm. Kell kockáztatnom is. A pálya nagyon nehéz, jeges, meredek. Csabi DNF.

Sokan estek ki, 120-as voltam és most 61. vagyok. 9 mpt kaptam. 6 pontosak is vannak. Robert föl fog hívni a 2. után"

Válaszom rövid volt:

"Bravó Marci! Adj neki! Menni fog!"

Az 58 kapus második futam 11.30-kor kezdődött, Marci 12.31-körül léphetett pályára, amennyiben nem merül föl semmi komplikáció. 12.35-től vagy húsz percen keresztül rágtam a tollam végét, várva Róbert hívását. Aztán megcsörrent a telefon, a végén megszólalt Róbert mosolygós hangja:

"Barna! Wir haben Gold!"

Több se kellett, azonnal izzottak a telefonok, Tommyval, Klárával, Ildivel váltottunk pár szót, Antek írt, hogy "Le a kalappal, gratulálok!" (Micsoda örömteli megtiszteltetés?!) Ment a gratuláló SMS Marcinak, mire ő:

"Köszi :)) adtam a csileinek 2 másodpercet (ez a srác volt az, aki második futamban a junior I-esek között előtte állt a rajtlistán). Meg persze megyek a dobogóra a sível, csak az a baj, h nincs nálam a magyar sapkám, mert nem tudtam, h itt a célban lesz az eredményhirdetés :-)"

De sebaj, ez legyen a legkevesebb akkor, amikor egy magyar síelő egy világbajnokságon 42 nemzet 143 indulója és 62 befutó versenyzője között 38. lesz! Vastag hab a tortán, hogy a 26 "junior I-es" indulóból befutó 15 évfolyamtársa között pedig első!

Bravó Marci! Nagyszerű vagy! Példát mutattál mindannyiunknak!

Köszönjük.

Kovács Barna
szövetségi kapitány


Kívánunk hasonlóan nagy eredményeket a későbbiekre is neked, és a magyar alpesi sísportnak egyaránt!

2012.03.11-én pedig ismét Bánkúté a főszerep, csatolhat Marci és a többi vállalkozó szellemű versenyző ugyanis megrendezésre kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Nyílt Alpesi Sí Bajnokság. Helyszíni nevezés lehetséges, pályatűzés a 4-es pályán a délelőtti órák folyamán, pályabíró Dr. Kékesi Tamás. Várunk mindenkit szeretettel.

Kapcsolat:

Kutas Dávid - média kérdések
Mobil: +36-30-470-5793
E-mail: kutasdavid@gmail.com